Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals
This is EstateLite Plone Theme
Esteu aquí: Inici Activitats Culturals 19/02/2018_El tràfic Atlàntic d'esclaus. L'Europa i la Catalunya menys humanitàries

19/02/2018_El tràfic Atlàntic d'esclaus. L'Europa i la Catalunya menys humanitàries

De 1501 a 1866, més de 12.500.000 de persones van sortir de les costes africanes amb destinació cap a Amèrica, en un dels episodis més sòrdids de la història de la humanitat. Aquest fenomen va respondre a una sèrie de processos que afectaven no solament al continent africà, sinó també a Europa i a Amèrica.

En aquest curs s'estudiarà com es va generar aquest mecanisme de tràfic i com va acabar. També dedicarà una especial atenció al paper que van tenir Catalunya i Espanya en aquest fenomen. El curs es tancarà amb una anàlisi de les conseqüències del tràfic d'esclaus per a Amèrica, Àfrica i Europa.

Lloc:

UNED Barcelona

Av. Rio de Janeiro, 56-58

08016 - Barcelona

Dates:

del 19 de febrer al 19 de març de 2018

de 18:00 a 20:00 hores

Espai on es realitza: Sala d'activitats

Hores lectives:

10 hores lectives

Crèdits:

0,5 crèdits ECTS

Programa:

dilluns, 19 de febrer

18:00 - 20:00 h.

L'esclavitud en el continent africà: La necessitat de mà d'obra a Amèrica. El món globalitzat. La creació de xarxes comercials a Àfrica.

dilluns, 26 de febrer

18:00 - 20:00h.

Les conseqüències econòmiques del tràfic d'esclaus a Europa, Àfrica i Amèrica. Diferències entre el tràfic cap a diferents zones d'Amèrica. La implicació americana en el tràfic. La travessia de l'Atlántico.

dilluns, 5 de març

18:00 - 20:00h.

El debat abolicionista i l'abolició del tràfic. El tràfic il·legal. Noves connexions en l'Atlàntic.

dilluns, 12 de març

18:00 - 20:00h.

Catalunya i Espanya en el tràfic d'esclaus: Seients i llicències. La liberalització borbònica. L'entrada d'Espanya a la xarxa atlàntica. Negrers espanyols en la costa africana. L'economia espanyola i catalana i el tràfic d'esclaus.

dilluns, 19 de març

18:00 - 20:00h

La fi del tràfic. Conseqüències demogràfiques del tràfic d'esclaus a Àfrica i les Amèriques. Societats de tornada: brasilers, nord-americans i cubans a Àfrica. El treball forçós després de la fi del tràfic d'esclaus. Afrodescendents i comunitats negres en la diàspora.

Inscripcions:

El preu de la inscripció és de 50€

Devolució de l'import de la inscripció: es farà la devolució de l'import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per qualsevol altra tipus de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada.

Director:

Juán Ramón Aranzadi Martínez
Doctor en Antroplologia per la UNED

Ponents:

Gustau Nerín Abad

Historiador i Antropòleg. Periodista Cultural en El Nacional

Dirigit a:

Aquest curs és d'especial interès per a aquelles persones que vulguin millorar els seus coneixements en història d'Àfrica, d'Amèrica i de Catalunya, història comparada, història social, antropologia o multiculturalitat. Aquest curs no està pensat per a especialistes.

Objectius:

- Discutir les conseqüències del tràfic d'esclaus per a Amèrica, Àfrica y Europa
- Valorar les diferents interpretacions del tràfic d'esclaus
- Incorporar una perspectiva catalana i espanyola en el tràfic d'esclaus
- Posar en relleu la participació catalana i espanyola en el tràfic d'esclaus.
- Incorporar la temàtica esclavista als debats sobre els treballs forçosos

Metodologia:

Cada classe tindrà una part teòrica, en la qual el professor impartirà conceptes bàsics de cada tema, i una part pràctica, més curta, on es discutiran una sèrie de textos escollits que es posaran a la disposició dels alumnes amb anterioritat. Es prioritzaran els textos en català o en castellà, però en la bibliografia recomanada figuraran textos en francès, en portuguès o en anglès si aquests materials no estan disponibles en català o castellà.

Informació del Centre:

UNED Barcelona

Av. Rio de Janeiro, 56-58

08016 Barcelona

93 396 80 59

activitats@barcelona.unes.es

Avinguda de Rio de Janeiro, 56-58, 08016-Barcelona, Telèfon 93 396 80 59