Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals
This is EstateLite Plone Theme
Esteu aquí: Inici Activitats Culturals 4/3/2019_El colonialisme espanyol a Àfrica

4/3/2019_El colonialisme espanyol a Àfrica

Sovint quan es parla de colonialisme a Àfrica, es pensa a França, Gran Bretanya o Bèlgica. Però Espanya també va colonitzar el continent africà i és bo recordar-ho ara que es compleixen 50 anys de la descolonització de Guinea. Malgrat les seves reduïdes dimensions les colònies espanyoles van ser decisives en la història d'Espanya del segle XX, amb implicacions com la Setmana Tràgica, el desastre de Annual, la participació de l'exèrcit de l'Àfrica en la Guerra Civil o les disputes colonials entre Hitler, Franco i Mussolini. Però, a més, la presència espanyola va ser decisiva per a les poblacions africanes, amb els treballs forçats a Guinea, l'ús d'armes químiques en el Rif, l'abandó dels sahrauís en mans marroquines...

Dates:

Dies 4, 11, 18 i 25 de març i 1 d'abril de 18 a 20 hores

Lloc:

UNED Barcelona

Av. Rio de Janeiro, 56-58

08016 Barcelona

Crèdits:

0.5 crèdits ECTS (en tràmit)

Programa:

Dilluns, 4 de març

18:00 a 20:00 hores

L'Àfrica espanyol fins al tractat d'Algesires
Els orígens de la presència espanyola a Àfrica. Les lluites en el Nord d'Àfrica en l'edat moderna. L'expedició Argelejos a la Guinea de 1778, Les pràctiques esclavistes a Àfrica i a Guinea; presencia negrera en les costes africanes. La implantació en la Guinea Espanyola. El tractat de París de 1900. la Guerra d'Àfrica i el seu llegat. La ingerència estrangera al Marroc. La primera colonització de Guinea. La Setmana Tràgica. El repartiment del Marroc.

Dilluns, 11 de març

18:00 a 20:00 hores

El Marroc, de les campanyes del Marroc a la descolonització L'exèrcit i la societat espanyola enfront de les campanyes del Marroc. La brutalitat del conflicte. El poder militar al Marroc. Els militars africanistes. El paper de l'exèrcit del Marroc en la guerra civil. El somni imperial de Franco. Hendaia i tensions amb Hitler i Mussolini. Els refugiats espanyols a Àfrica del Nord. Franco i el nacionalisme àrab. La por de Franco.

Dilluns, 18 de març

18:00 a 20:00 hores

Les colònies testimonials. Ifni i el Sahara. L'ocupació espanyola del Sàhara i Ifni. El model colonial. Colònies militars. El viver de l'exèrcit. Ifni i el Sahara davant la descolonització del Marroc. La guerra de Ifni. El provincialisme. La lluita per la independència. Els fosfats. La ingerència marroquina i la Marxa Verda. L'abandó i les seves conseqüències.

Dilluns, 25 de març

18:00 a 20:00 hores

El primer colonialisme a Guinea. El cacau. L'atribució del territori. Els intents de colonització. La Société d’Explorations Colonials. La conquesta de la selva. L'extermini dels osumu. La conquesta de Muni. Núñez de Prado. La república que no arriba. La guerra civil a Guinea. Els temps durs del franquisme. Segregació i racisme.

Dilluns, 1 d'abril

18:00 a 20:00 hores

Guinea, de la provincialisme al neocolonialisme. Província i economia. L'aposta pel territori. El hispanotropicalisme. Un projecte amb dubtes. La resistència. L'Autonomia. La tornada dels exiliats. El Front de Joventuts i la Secció Femenina. El nacionalisme bubi. L'avanç cap a la independència. La sobirania. La crisi amb Macías. La retirada dels espanyols. La fi de la negociació. Intents neocolonials.

Dirigit per:

Juán Ramón Aranzadi Martínez
Doctor en Antropologia por la UNED

Ponent:

Gustau Nerín Abad
Historiador i Antropòleg. Periodista Cultural en El Nacional

Inscripció:

El preu de la inscripció és de 60€

Fes la inscripció

Devolució de l'import de la inscripció: es farà la devolució de l'import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per a qualsevol altre tipus de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada.

Dirigit a:

El curs està pensat per a totes les persones que tinguin curiositat per la història d'Àfrica i per una altra visió de la història d'Espanya, que la posi en relació amb altres pobles. Serà de màxim interès per a historiadors i antropòlegs, però també per aquells que per un o un altre motiu tinguin o hagin tingut alguna relació amb el Marroc, Guinea, Ifni o altres territoris africans. No és necessari cap coneixement previ, però uns coneixements bàsics de la història d'Espanya, no sobren.

Objectius:

- Contemplar la història d'Espanya en un context més ampli.
- Fomentar la comprensió de la realitat dels pobles no europeus.
- Reflexionar sobre el passat colonial europeu.
- Entendre el procés d'imposició de l'hegemonia occidental.
- Entendre els vincles entre història i memòria.

Metodologia:

S'impartiran cinc classes magistrals. Al final de cadascuna d'elles es debatrà un cas concret extret del període històric explicat i es comentaran un conjunt de frases referents a aquell moment, per fomentar el debat i la participació. S'oferirà una bibliografia complementària per qui desitgi aprofundir en el tema.

Més informació:

UNED Barcelona

Av. Rio de Janeiro, 56-58

08016 Barcelona

93 396 80 59

activitats@barcelona.uned.esarxivat sota:

Avinguda de Rio de Janeiro, 56-58, 08016-Barcelona, Telèfon 93 396 80 59