Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals
This is EstateLite Plone Theme
Esteu aquí: Inici Activitats Culturals 4/4/2018_Maquiavel i el Pensament Polític Modern

4/4/2018_Maquiavel i el Pensament Polític Modern

Maquiavel és una figura extraordinària de la història europea. Són ben pocs els pensadors que se li poden comparar pel que fa a la influència a l’hora de plantejar qüestions polítiques i a la mala premsa que el seu nom comporta. Per què?

Aquest és un curs introductori al pensament i l’herència filosòfico-política de Maquiavel. Partint del context i l’obra del secretari florentí, pretén fer un recorregut crític per les principals valoracions que, des del segle XVI, s’han adreçat a la seva obra.

Lloc:

UNED Barcelona

Av. Rio de Janeiro, 56-58

08016 - Barcelona

Dates:

del 4 al 18 d'abril de 2018

de 18:00 a 20:00 hores

Espai on es realitza: Sala d'activitats

Hores lectives:

10 hores lectives

Crèdits:

0,5 crèdits ECTS (en tràmit)

Programa:

dimecres, 4 d'abril

18:00 - 20:00 h.

  Vida, obra i pensament polític de Maquiavel
  Maquiavel és una figura de transició d’economies estacionàries (tradicionals) a economies evolutives (capitalistes). El seu geni rau en haver expressat amb una prosa excepcional un seguit d’experiències que travessen les societats modernes. Comentarem alguns dels seus fragments més significatius.

    

  dilluns, 9 d'abril

  18:00 - 20:00h.

  Maquiavelisme i antimaquiavelisme

  De Maquiavel se n’ha fet un estereotip que ha servit tant per defensar com per refusar el que Kant anomenarà “el moralista polític”. Aquest estereotip, lligat a l’eslògan “la fi justifica els mitjans”, com es va bastir? Repassarem alguns casos per veure la utilitat que ha tingut estereotipar Maquiavel.


  dimecres, 11 d'abril

  18:00 - 20:00h.

  Maquiavel i l’herència republicana

  Certs historiadors de les idees polítiques han remarcat el llegat de Maquiavel com a font principal del republicanisme cívic. Això trenca amb la imatge d’immoral tradicionalment associada al florentí. Revisarem aquesta interpretació de la mà de J. G. A. Pocock, Q. Skinner i M. Viroli.

  dilluns, 16 d'abril

  18:00 - 20:00h.

  Maquiavel i el realisme polític

  No han faltat filòsofs de primer nivell que han vist en Maquiavel un pensador clau per entendre la política moderna així com la fundació i el manteniment dels Estats. Spinoza i Hegel en són bons exemples. Tot plegat inspirarà E. H. Carr en el període d’entreguerres per fonamentar el realisme polític.

  dimecres, 18 d'abril

  18:00 - 20:00h

  Maquiavel i la filosofia marxista

  Durant el segle XX, alguns teòrics marxistes han interpretat Maquiavel com un pensador que inicia una reflexió materialista i radical sobre el poder i l’ésser humà. Una reflexió clau per qualsevol plantejament revolucionari. Les lectures d’A. Gramsci i L. Althusser són paradigmàtiques.

   

  Inscripcions:

  El preu de la inscripció és de 50€

  Devolució de l'import de la inscripció: es farà la devolució de l'import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per qualsevol altra tipus de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada.

  Director:

  Francisco José Martínez Martínez
  Catedràtic, Director del Departament de Filosofia i Filosofia Moral i Política de la UNED.

  Ponents:

  Joan Morro Delgado

  Professor tutor Senior. LLicenciat en Filosofia i Màster en Filosofia Teòrica i Pràctica

  Dirigit a:

  El curs està especialment pensat per a estudiants de Filosofia, Història, Ciències Polítiques i disciplines afins. Això no obstant, el prerequisit bàsic per fer-lo és tarannà crític i interès per les Humanitats.

  Objectius:

  El principal objectiu del curs és reconèixer l’originalitat, la pluralitat i les influències del pensament de Maquiavel. Es tracta de saber apreciar la complexitat d’un autor rellevant de la cultura occidental, tot trencant prejudicis que històricament s’han difós entorn del seu llegat i reconeixent l’actualitat del seu pensament.

  Metodologia:

  El curs es compon de cinc classes presencials. Cada sessió equivaldrà a un tema. Exposarem i comentarem les fonts originals de Maquiavel i dels seus principals detractors, seguidors i intèrprets.

  L’alumnat rebrà una selecció de textos abans de cada sessió.

  Informació del Centre:

  UNED Barcelona

  Av. Rio de Janeiro, 56-58

  08016 Barcelona

  93 396 80 59

  activitats@barcelona.unes.es

  arxivat sota:

  Avinguda de Rio de Janeiro, 56-58, 08016-Barcelona, Telèfon 93 396 80 59