Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals
This is EstateLite Plone Theme
Esteu aquí: Inici Activitats Culturals *13/11/2018_L'Hospital de Sant Pau, de Lluís Domenech i Montaner. Patrimoni de la Humanitat

*13/11/2018_L'Hospital de Sant Pau, de Lluís Domenech i Montaner. Patrimoni de la Humanitat

L'Hospital de Sant Pau, de Domènech i Montaner. Patrimoni de la Humanitat és un curs d’extensió universitària, de caràcter monogràfic, que pretén aprofundir en el coneixement d'una de les obres cabdals de l'arquitecte: l'antic hospital de Sant Pau, el complex modernista més gran de tota Europa, avui Patrimoni de la Humanitat.

 

Aquest curs comptarà amb l'assessorament del Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner (CEDIM) i la col·laboració del Recinte Modernista Sant Pau.

Dates:

Dies 13, 15, 20 i 22 de novembre de 10 a 13h

Lloc:

UNED Barcelona

Av. Río de Janeiro, 56-58

08016 Barcelona

Programa:

Dimarts 13 de novembre de 2018

10 a 13 hores

Domènech i Montaner i la seva arquitectura

Introducció. Orígens familiars i estudis. Les influències de l’arquitectura hispànica i europea. Gestació estilística, etapes i breu anàlisi de l’arquitectura domenequiana: forma i funció, decorativisme, organicisme i moviment, simbolisme, romanticisme, òptica, estructura i composició, llum, higienisme i monumentalisme. Els precedents del projecte de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau: L'Institut Psiquiàtric Pere Mata de Reus com a model sanitari.

Dijous 15 de novembre de 2018

10 a 13 hores

El projecte de l'hospital

La Barcelona d'entre segles. L'antic l'Hospital de la Santa Creu. El llegat testamentari de Pau Gil. Els 48 pavellons del projecte de Lluís Domènech i Montaner: els hospitals reunits: l'Hospital de la Santa Creu i l'Hospital de Sant Pau. La compra dels terrenys. L'inici de les obres.

 

Dimarts 20 de novembre de 2018

10 a 13 hores

L'obra realitzada

El projecte executat amb el llegat Pau Gil. El pavelló de l'Administració (vestíbul, sala d'actes, arxiu, biblioteca, sala hipòstila i xarxa de passadissos); els pavellons d'infecciosos, els pavellons d'observació, pavellons de medicina; pavellons de cirurgia i el pavelló d'operacions. Els artistes i artesans col·laboradors. Escultura, ceràmica i mosaic, ferro i vitrall. Ornamentació i simbolisme. Les divergències entre la MIA i la Marmesoria. Les obres de l'Hospital després de la mort de Domènech. La inauguració de l'Hospital.

Dijous 22 de novembre de 2018

10 a 13 horas.

El recinte modernista avui

L'alteració dels edificis per adaptar-los a les necessitats hospitalàries. La degradació de les últimes dècades. De la declaració de Monument Historicoartístic a Patrimoni de la Humanitat. En tancament de l'hospital. El projecte de rehabilitació i nous usos fins a l'actualitat.

 

Analitzem in situ l’arquitectura de l’antic hospital al complex modernista de Sant Pau

Inscripció:

El preu de la inscripció és de 65

Fes la inscripció

Devolució de l'importe de la inscripció: es farà la devolució de l'import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per qualsevol altra tipus de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada

Ponent:

Carles Sàiz i Xiqués és llicenciat en història per la Universitat de Barcelona, va fer els cursos de doctorat i té el DEA en Món Contemporani. Des de fa anys estudia la vida i l'obra de Domènech i Montaner i és autor de diferents articles, llibres i exposicions sobre l'arquitecte. És president del Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner (CEDIM), dirigeix la revista Domenechiana i és l'autor dels continguts museogràfics de la Casa museu Domènech i Montaner de Canet de Mar.

A qui va adreçat:

El curs va adreçat al públic en general i, especialment, a gestors culturals i guies turístics que vulguin incorporar nous continguts al seu treball professional sobre Lluís Domènech i Montaner i la seva obra arquitectònica.

Objetius:

 • Aprofundir en la vida i obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner per entendre la seva arquitectura.
 • Dotar als alumnes de coneixements i habilitats per tal que puguin identificar i analitzar els trets identitaris de l'antic hospital de Sant Pau.
 • Oferir continguts de qualitat als professionals del sector turístic i cultural sobre l'antic hospital de Sant Pau.
 • Metodologia:

  El curs, de dotze hores, estarà dividit en quatre sessions de les quals tres són lectives -de tres hores cadascuna-, i la darrera es reserva per a la ruta guiada al Recinte Modernista Sant Pau.

  La metodologia serà participativa i activa. Es pretén que els participants del curs aportin la seva visió, coneixements i experiència.

  Es recomanarà als alumnes una relació de bibliografia específica sobre el tema per si es volen ampliar els coneixements adquirits.

   

  Hores lectives:

  12 hores

  Més informació:

  UNED Barcelona

  Av. Rio de Janeiro, 56-58

  08016 Barcelona

  93 396 80 59

  arxivat sota:

  Avinguda de Rio de Janeiro, 56-58, 08016-Barcelona, Telèfon 93 396 80 59