Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals
This is EstateLite Plone Theme
Esteu aquí: Inici Biblioteca Com funciona el catàleg?

Com funciona el catàleg?

Com podeu accedir al catàleg?

 

A través d'Internet, des de la web del Centre Associat de la Uned de Barcelona o directament mitjançant l'enllaç  http://biblio15.uned.es/ .

 

Què podeu fer a partir de la pantalla principal de recerca?

 

Possibilita la localització del fons que es troba a la majoria de biblioteques de la xarxa de la UNED a nivell nacional (incloses les de Barcelona, Santa Coloma i Sant Boi).
A més, també trobareu les opcions per "Renovar els vostres préstecs", "Consultar la vostra fitxa d'usuari", "Reservar documents" i "Buscar en el Catàleg de bibliografia recomenada".

 

Com podeu fer una recerca senzilla?

 

A la pantalla de recerca senzilla heu de triar opcions en tres aspectes:

 

Tipus de coincidència:

 

Tipus de coincidència:

 

  • "Palabra clave": recupera tots els documents que continguin els termes de recerca en els camps seleccionats.
  • "Lista alfabética": obté una relació alfabètica del camp seleccionat on hi figura, si existeix, el terme de recerca  utilitzat.
  • "Exacto": recupera els documents que contenen els termes exactament igual a com els heu introduït.

 

Bibliotecas:
podeu triar la biblioteca on voleu fer la vostra recerca. Per buscar documents en el fons de la biblioteca de Barcelona-Nou Barris, Barcelona-Les Corts, Santa Coloma o Sant Boi heu de seleccionar la biblioteca des del desplegable "Bibliotecas".

 


Camps de recerca:

podeu restringir la recerca per autor, títol, matèria, col·lecció o revistes seleccionant el desplegable "todos los campos".

 

 

Què és una recerca avançada?

 

En aquesta segona classe de recerca, el programa permet la consulta en diversos camps a la vegada lligats per operadors booleans (AND el document ha d'incloure tots els termes que indiquem, OR ha d'incloure un terme o un altre, NOT ha d'incloure un terme però l'altre no, XOR conté un o altre terme però no tots alhora). Permet, a més, aplicar diversos criteris de limitació (per biblioteques, idiomes, localització, coincidència, any o format) i d'ordenació (per autor, matèria, títol, any de publicació) i fer recerques truncades amb els signes "$" i "?". El primer serveix per a fer un truncament d'un número múltiple de caracters i el segon només d'un sol caracter.

 

 

Què són els operadors posicionals?

 

Els operadors posicionals només poden utilitzar-se amb paraules introduïdes dins el mateix requadre i permeten recuperar els documents segons la ubicació dels termes dins dels registres bibliogràfics.

 

Same: el sistema selecciona tots el documents que continguin el termes introduïts dins el mateix camp, independentment de l'ordre o la proximitat que existeixi entre ells. És el valor per defecte i no cal introduir-lo.

 

With: els termes introduïts han d'estar a la mateixa frase.

 

Near: els termes introduïts han de ser contigus però l'ordre en què apareguin al registre és irrellevant.

 

Adj.: és similar a Near però en aquest cas els termes introduïts han d'estar en el mateix ordre en què han estat teclejats a l'hora de fer la recerca.

 

De què us informa la pantalla d’informació abreujada?

 

A la pantalla d'informació abreujada hi trobareu la següent informació:

 

La signatura topogràfica del llibre (811.133.1'36 MON, per exemple) que us permet saber on es troba el llibre en una determinada biblioteca.

 

Informació bibliogràfica resumida del document en qüestió que inclou títol i autor o responsable principal.

 

Informació sobre el número i l'estat de l'exemplar o exemplars (prestat, prestatgeria, etc.) i sobre la data de publicació. Quan es dóna el cas en què hi ha més d'una biblioteca que té un determinat document, s'expressa el número d'exemplars que té la primera i l'existència d'altres biblioteques amb exemplars del mateix document.

 

Opció Ver per veure informació més completa sobre el document i els exemplars.

 

Casella de selecció que permet triar un o més registres de documents per imprimir-los, carregar-los en un disquet o enviar a una adreça de correu electrònic.

 

 

De què us informa la pantalla d’informació completa?

 

A la primera part de la pantalla apareix la informació bibliogràfica completa del document, la qual incorpora un sistema de recerca a través d'enllaços hipertextuals. Al final de la pantalla apareix informació sobre la localització de l'obra (biblioteques on es troba i ubicació del document dins cada biblioteca), el número d'exemplars existents i el tipus de material de què es tracta i que en determina les seves condicions de préstec i l'estat de cada exemplar (prestat, exclós de préstec, etc.).

 

 

Quin tipus de materials existeixen a les biblioteques dels Centres Associats de la Uned?

 

El tipus de material està lligat a les condicions de préstec de cada exemplar i apareix indicat a la pantalla d'informació completa. Els tipus de materials definits són:

 

1 semana: préstec d'una setmana per a alumnes de la UNED i altres usuaris autoritzats i de dues setmanes per a tutors i PAS de la UNED.

 

Sala: document exclós de préstec, és a dir, només de consulta a la biblioteca.

 

Reserves des de la pantalla de consulta del catàleg

 

Podeu reservar documents ubicats a les biblioteques de Barcelona-Nou Barris, Barcelona-Les Corts, SAnt Boi o Santa Coloma a través del formulari que trobareu degudament indicat a l'opció de Servicios al usuario disponible des de la pantalla de consulta del catàleg. D'altra banda us recordem que també continueu disposant dels canals habituals per fer les vostres reserves:

 

Per telèfon

 

En persona al mateix taulell de la biblioteca (en aquest cas només es fan reserves de documents que en aquell moment estan prestats i no estan disponibles al centre).

 

Com podeu accedir a la vostra fitxa d’usuari des de la pantalla de consulta del catàleg?

 

Heu de seleccionar l'opció Servicios al usuario i, a continuació, Consultar ficha de usuario . Cal que ompliu els buits amb el vostre ID (DNI sense la lletra) i NIP (número d'identificació personal que se un facilita al taulell de la biblioteca). Seguidament heu de seleccionar l'opció Visualizar ficha i accedireu a diferents opcions.

 

 

De què us informa la fitxa d’usuari?

 

Hi podreu trobar informació sobre les vostres sancions, sobre els llibres que teniu en préstec (amb la indicació de la data de devolució), sobre l'estat de les vostres reserves, sobre els missatges que feu arribar a la biblioteca i la seva resposta.

 

 

Com podeu renovar un préstec?

 

A través de la pàgina de consulta del catàleg, dins l'opció de Servicios al usuario i a continuació Renovar préstamos . Cal que introduiu el vostre ID (DNI sense lletra) i el vostre NIP que se un facilitarà al taulell de la biblioteca. Seguidament heu de triar l'opció Listar documentos a renovar , seleccionar els documents que volgueu renovar i apretar el botó Renovar . Si la gestió ha tingut èxit, apareix un missatge de confirmació que inclou els documents renovats i la nova data de devolució. Si en cas contrari no té èxit, ja sigui perquè s'ha sobrepassat el límit de renovacions, perquè teniu més de tres dies de retard en la devolució dels documents o perquè hi ha alguna reserva, apareix un altre missatge en aquest sentit.

 

Us recomanem que realitzeu les renovacions el mateix día de devolució dels documents, ja que el sistema renova els documents des del dia en què es sol·licita la renovació.

 

 

Què heu de fer si no sou a la biblioteca, voleu fer una renovació a través del catàleg però el sistema no un ho permet?

 

Si ja heu esgotat el nombre màxim de renovacions, hi ha alguna reserva o teniu dies de retard acumulats, heu de retornar els documents que tingueu en préstec el més aviat possible a la biblioteca. En qualsevol altre cas podeu posar-vos en contacte amb nosaltres per telèfon o per correu electrònic.

 

Avinguda de Rio de Janeiro, 56-58, 08016-Barcelona, Telèfon 93 396 80 59