Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals
This is EstateLite Plone Theme
Esteu aquí: Inici Cursos a la fresca -18/06/2018_De la pedra al maó,de la fusta al ferro, de la calç al ciment. Cap a un art industrial. L’arquitectura del ferro a Barcelona

-18/06/2018_De la pedra al maó,de la fusta al ferro, de la calç al ciment. Cap a un art industrial. L’arquitectura del ferro a Barcelona

Què passa quan la construcció està a punt d’abandonar la pedra, la fusta i la calç tradicionals i de substituir-los ràpidament pel ferro, el maó i el ciment? Normalment quan analitzem una obra d’art arquitectònica ho fem des del punt de vista formal i estètic, busquem a quin estil pertany i, potser, la seva funcionalitat, però poques vegades tenim en compte amb quins recursos ha comptat l’arquitecte i en com l’han condicionat. No hem tingut present la relació entre tècnica i art. Prenent com a excusa o cas d’estudi el context de la industrialització catalana, i l’«arquitectura del ferro», aquest curs vol centrar-se en aquesta relació tan sovint oblidada.

El curs està organitzat en tres sessions, dues teòriques i una sortida que s’iniciarà al Born i que finalitzarà a l’antiga seu de la ENHER.

Llegeix més.....

Lloc:

UNED Barcelona

Avinguda Rio de Janeiro, 56-58

08016 - Barcelona

Dates:

18, 19 i 21 de juny

Crèdits:

Aquest curs no concedeix reconeixement de crèdits.

Programa:

dilluns, 18 de juny

18:00 a 20:00 hores

Territori i industrialització a Catalunya – Introducció a l’Eixample de Barcelona – Canvis en l’edificació i la cultura urbanita en la segona meitat del segle XIX barceloní – Introducció al maó industrial en arquitectura – La construcció catalana a finals del segle XIX: un nou món de formes artístiques - Introducció al ferro industrial en arquitectura – El ferro colat: el mòdul i la sèrie – El ferro colat: el motlle i l’ornament - El ferro laminat: l’elegant gracilitat immaterial de les noves estructures de barres - La lluita pel prestigi artístic del ferro - El vidre, material complementari del ferro.

dimarts, 19 de juny

18:00 a 20:00 hores

Introducció a l’art de l’arquitectura al segle XIX: Composició, estil, caràcter i ornament – Les ideologies del maó – El maó i la lluita de classes - El maó com a material de prestigi tecnològic – El maó i el progrés social – A la recerca d’un estil arquitectònic nacional: El maó i la construcció dels nacionalismes europeus de finals del segle XIX i principis del XX – Les ideologies del ferro - El ferro vist pel racionalisme neoclassicista – El ferro vist pel neogoticisme – Les ideologies del vidre - L’arquitectura industrial en sec i la nova cultura del detall arquitectònic – Art i tècnica en les noves teories de l’arquitectura – William Morris i les arts aplicades: Disseny, art i màquina El mètode Durand – Chateubriand i la nova arquitectura cristiana - Viollet-le-Duc i els esquelets de ferro – Semper: estructura i revestiment, Kernform i Kunstform – Hittorf: els ulls opulents i la nova arquitectura burgesa

dijous, 21 de juny

18:00 a 20:00 hores

La sortida per Barcelona servirà per comprovar in situ la realitat dels conceptes teòrics i la seva importància en la formalització de l’edifici, tot il·lustrant com art i tècnica, construcció i arquitectura, estètica i tecnologia, han estat en realitat fets indissolubles, sinó aspectes del mateix fenomen: la praxi arquitectònica.

Mercat del Born – Porxos de Fontseré – (Estació de França) - Faroles de Gaudí – Umbracle i Hivernacle – Passeig Lluis Companys - Faroles Falqués - Arc de Triomf – antiga seu de la ENHER.

Inscripcions:

El preu de la inscripció és de 30€


Devolució de l'import de la inscripció: es farà la devolució de l'import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per qualsevol altra tipus de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada.

Ponent:

Ramón Navarro González, arquitecte. Professor-tutor d’art a la UNED

Adreçat a:

El curs pot tenir interès per aquelles persones que formen part del públic general o estudien història de l’art i que:

 • Busquen una introducció bàsica a alguns dels fets i aspectes fonamentals de l’arquitectura catalana de finals del segle XIX i principis del XX, plantejada des d’un punt de vista que es pretén que sigui nou i suggerent per a qui, sense dedicar-s’hi professionalment, sent interès per l’arquitectura.

 • Volen començar a explorar les relacions entre els aspectes més teòrics, de caràcter formal i estilístic, de l’arquitectura i els aspectes tècnics i pràctics propis dels oficis de la construcció.

 • Estan interessats en la qüestió de la tècnica i la indústria aplicada a l’art i les relacions entre història de l’art i història de la tècnica.

 • Són estudiants d’arquitectura que es trobin en la mateixa situació, o estudiants d’enginyeria que es trobin en la contrària: venint d’un coneixement més tècnic, que estiguin interessats en la vessant artística d’aquesta activitat.

 • En tot cas, a un públic general interessat en l’art i la matèria arquitectònica en el marc de la industrialització europea.

Objectius:

Introduir algunes nocions bàsiques de l’arquitectura i la construcció catalanes de finals del S. XIX i principis del XX, que permetin l’alumne interpretar-les a partir del context històric, ideològic, artístic i tècnic.

Il·lustrar les relacions ubiqües existents entre les possibilitats tècniques i tecnològiques del context històric i la seva influència i repercussió en l’art i ofici de l’arquitectura, tant en els seus aspectes més formals i artístics com en el discurs teòric que es va teixint al voltant d’aquests aspectes.

Donar una noció bàsica dels esdeveniments més importants en la construcció durant el context històric estudiat, i explicar les conseqüències d’aquests desenvolupaments a l’art i la teoria de l’arquitectura.

 

Dotar l’alumne d’una estructura conceptual bàsica que li faci més entenedor el fet arquitectònic, capacitant-lo per comprendre la seva complexitat artística i tècnica i per provar a interpretar-lo de forma crítica i personal


Construir un fil interpretatiu de la història de l’arquitectura que es desenvolupa atenent a uns interessos i una mirada que proven de situar amb equilibri tècnica i art, tot posant en valor el diàleg fructífer entre aquests dos mons.

Metodologia:

Les sessions teòriques intentaran evidenciar la relació íntima entre el desenvolupament de les tècniques i oficis de la construcció i la praxi de l’arquitectura, entesa com una de les belles arts tradicionals. Partint d’una mirada tècnica del material ferro, les sessions teòriques exploraran l’impacte que tingué la seva aplicació i posterior popularitat en arquitectura sobre el discursos teòrics i estètics que tractaven la disciplina com una de les belles arts, i com la noció del fet artístic es modificà o no per tal de comprendre ideològicament aquestes innovacions.

Informació del Centre:

UNED Barcelona

Av. Rio de Janeiro, 56-58

08016 Barcelona

93 396 80 59

activitats@barcelona.unes.es

 

 

 

 

 

 

   Error
   Hi ha hagut un error mentre es generava el portlet.

   Avinguda de Rio de Janeiro, 56-58, 08016-Barcelona, Telèfon 93 396 80 59