Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals
This is EstateLite Plone Theme
Esteu aquí: Inici Cursos a la fresca 10/07/2017_Tècnica i Art: L’arquitectura del Ferro a Barcelona

10/07/2017_Tècnica i Art: L’arquitectura del Ferro a Barcelona

Quan des de la història de l’art es parla d’arquitectura, el discurs tendeix a focalitzar-se en els aspectes formals, estètics, compositius, espacials i estilístics. Fent-ho així, però, sovint s’oblida que aquests recursos i estratègies conceptuals a l’abast de l’arquitecte estan determinats (o en tot cas hauran finalment de confrontar-s’hi) pels condicionants tècnics i materials inherents a qualsevol fet edilici. El tractament de l’arquitectura com una bella art no condicionada per la tècnica genera així un concepte incomplet d’aquesta, que dificulta la comprensió de la seva naturalesa als estudiants d’història de l’art.

Es pretén així apropar un coneixement més profund i entenedor de l’art de l’arquitectura, proposant als participants d’adoptar el punt de vista de l’arquitecte enfrontat a problemes tècnics i ideològics reals, qui moltes vegades persegueix la consecució d’un producte eminentment cultural, formal o estètic, però que per aconseguir-ho ha d’operar condicionat per les limitacions  tècniques i tecnològiques del seu context històric.  El curs explora la relació entre art i tècnica, prenent com a excusa o cas d’estudi el context de la industrialització catalana, tot centrant-se en el què avui anomenem “arquitectura del ferro”.

Data:

10, 11 i 13 i 14 de juliol de 2017

De 18:00 a 20:00 hores

Lloc:

UNED Barcelona

Av. Rio de Janeiro, 56-58

08016 Barcelona

Crèdits:

Aquest curs no té reconeixement de crèdits

Programa:

dilluns, 10 de juliol

18:00-20:00 h.

Sessió teòrica 1: El ferro industrial com a nou material d’arquitectura

Continguts: Introducció al ferro: el ferro en època preindustrial – Ferro, fosa i acer: el procés d’industrialització del ferro – Ferro colat i ferro laminat: diferències d’aplicació en arquitectura – Les tres èpoques de l’arquitectura del ferro – Producció i comercialització d’elements de ferro: la sèrie i el mòdul – La fàbrica de pisos, bressol de l’arquitectura del ferro - Ornamentació en ferro – Arquitectura tot ferro

dimarts, 11 de juliol

18:00-20:00 h..

Sessió teòrica 2: Implicacions teòriques i artístiques del ferro industrial a l’arquitectura

Continguts: Fonaments teòrics de l’arquitectura occidental del s. XIX: Caràcter, estil i ornament - El ferro colat: material indigne per l’art de l’arquitectura – El ferro laminat i el control tècnic de l’edificació – Torres, ponts, viaductes i naus industrials: les jàsseres de gran llum i la conquesta de l’espai arquitectònic – El ferro i el vidre: una nova estètica per a una nova societat – El ferro com a nou ordre arquitectònic – El ferro, l’inici del càlcul d’estructures i els canvis disciplinars a la professió – El ferro i el neoclacissisme: El mètode Durand – El ferro i el neogoticisme: les idees de Viollet le Duc – Kernform i Kunstform: El ferro a la teoria del revestiment de Gottfried Semper – La política del ferro com a “material nacional”- El ferro i la qüestió de la màquina: art i tècnica al debat arquitectònic de finals del s. XIX

dijous, 13 de juliol

18:00-20:00 h.

Passejada per la Barcelona del Ferro. Continguts: El mercat del Born – La farola de Gaudí - L’umbracle i l’hivernacle de la Ciutadella – El passeig Lluis Companys i els fanals Falqués – Arc de Triomf - L’antiga seu de la ENHER.

 

Inscripcions:

El preu de la matrícula és de 40€

Pots formalitzar la inscripció en aquest enllaç

Devolució de l'import de la inscripció: es farà la devolució de l'import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per qualsevol altra tipus de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada.

Ponent:

Rubén Navarro González.

Arquitecte y professor tutor de la UNED

Adreçat a:

El curs es pot entendre com una introducció bàsica a alguns dels fets i aspectes fonamentals de l’arquitectura moderna i industrial a Catalunya, plantejada des d’un punt de vista que es pretén que sigui nou i suggerent per a les persones que, sense dedicar-s’hi professionalment, senten interès per l’arquitectura.

Objectius:

 • Il·lustrar les relacions ubiqües existents entre les possibilitats tècniques i tecnològiques del context històric i la seva influència i repercussió en l’art i ofici de l’arquitectura, tant en els seus aspectes més formals i artístics com en el discurs teòric que es va teixint al voltant d’aquests aspectes.

 • Donar una noció bàsica dels esdeveniments més importants en la construcció durant el context històric estudiat, i explicar les conseqüències d’aquests desenvolupaments a l’art i la teoria de l’arquitectura.

 • Dotar l’alumne d’una estructura conceptual bàsica que li faci més entenedor el fet arquitectònic, capacitant-lo per comprendre la seva complexitat artística i tècnica i per provar a interpretar-lo de forma crítica i personal

 • Construir un fil interpretatiu de la història de l’arquitectura que es desenvolupa atenent a uns interessos i una mirada que proven de situar amb equilibri tècnica i art, tot posant en valor el diàleg fructífer entre aquests dos móns.

Metodologia:

Les sessions teòriques intentaran evidenciar la relació íntima entre el desenvolupament de les tècniques i oficis de la construcció i la praxi de l’arquitectura, entesa com una de les belles arts tradicionals. Partint d’una mirada certament tècnica del material ferro, les sessions teòriques exploraran l’impacte que tingué la seva aplicació i posterior popularitat en arquitectura sobre el discursos teòrics i estètics que tractaven la disciplina com una de les belles arts, i com la noció del fet artístic es modificà o no per tal de comprendre ideàtica i fins i tot ideològicament aquestes innovacions. La sortida per Barcelona servirà per comprovar in situ la realitat d’aquestes relacions i la seva importància en la formalització de l’edifici, tot il·lustrant com art i tècnica, construcció i arquitectura, estètica i tecnologia, han estat en realitat fets indissolubles, sinó aspectes del mateix fenomen: la praxi arquitectònica.

  Més informació:

  UNED Barcelona

  Av. Rio de Janeiro, 56-58

  08016 Barcelona

  93 396 80 59

  activitats@barcelona.uned.es

  arxivat sota:

  Avinguda de Rio de Janeiro, 56-58, 08016-Barcelona, Telèfon 93 396 80 59