Fake news, desinformació i poder
La informació és poder. Focalitza l’atenció sobre determinats temes i àmbits (mentre evita que ens fixem en d’altres), modula la nostra visió de la realitat, genera emocions i estats anímics, condiciona la construcció de la nostra identitat i ens esperona a actuar de determinades maneres i no pas d’altres. No és estrany, doncs, que des de temps immemorials se l’hagi intentat manipular, reprimir, alterar o, directament, falsejar.
Tanmateix, la proliferació de dades, imatges i notícies falses mai havia estat tan abundant com ara. I, sobretot, mai com ara havia resultat tan difícil distingir allò veritable i real d’allò tergiversat o, directament, inventat. Quines en són les causes? Com s’entén que mentre el volum d’informació i de coneixement no para de créixer i de difondre’s a més gent, hi hagi cada cop més persones que es creguin tota mena de mentides, algunes, fins i tot les més delirants? I, per últim, quines conseqüències pot tenir per a la salut de la democràcia i de la nostra convivència?
Sens dubte, es tracta d’un fenomen que ja ha generat força bibliografia, així com un ventall considerable de cursos, tallers i conferències. En aquest context, el valor afegit d’aquestes sessions consisteix en oferir una comprensió més global i profunda del seu abast i les seves conseqüències, mitjançant un enfocament interdisciplinar. Així, s’analitzaran les aportacions de la lingüística i les neurociències sobre el “frame” o marc mental; les anàlisis sociològiques sobre com i perquè la informació (i, en especial, la seva manipulació i tergiversació) esdevé una eina clau en les estratègies de poder, així com les aportacions de la psicologia, però també de la filosofia, en l’estudi de com, paradoxalment, la societat de la informació degenera en societat de la ignorància i la desinformació. Tot això, sense deixat de banda les aportacions de la ciència política sobre el paper de la (des)informació en la crisi de la democràcia.
PROGRAMA
1a sessió: presentació i objectius generals del curs. Concepte i abast del terme “fake news”, de desinformació i de manipulació.
2a sessió: Raó, emocions, biaixos cognitius i prejudicis: com la ment selecciona i filtra la informació en funció de les nostres actituds, creences i emocions.
3a sessió: ment narrativa, metàfores i marcs mentals o “frames”: què son, com funcionen i com interactuen amb els nostres biaixos i emocions.
4a sessió: de Gutenberg a la televisió: un breu recorregut històric.
5a sessió: la tercera revolució en la informació i la comunicació: Internet, xarxes socials… i la intel·ligència artificial.
6a sessió: algoritmes i xarxes socials: espais de fragmentació i ira.
7a sessió: la intel·ligència artificial: eina al servei del coneixement o instrument de manipulació?
8a sessió: poder, legitimitat i comunicació.
9a sessió: societat i poder al segle XXI.
10a sessió: relacions de poder, fake news i desinformació al segle XX.
11a sessió: populisme, desinformació i fake news.
12a sessió: democràcia, comunicació i raó.
13a sessió: Mitjans de comunicació, fake news i crisi de la democràcia.
14a sessió: eines per combatre la desinformació i les fake news.
15a sessió: conclusions.
Bibliografia
-
Castells, Manuel. Comunicación y poder. Madrid: Aliana, 2009.
-
Habermas, Jurgen. Teoría de la acción comunicativa. Madrid: Trotta, 2010.
-
Han, Byung-Chul. En el enjambre. Barcelona: Herder, 2012
-
Han, Byung-Chul. Infocràcia: la desinformació i la crisi de la democràcia. Barcelona: La Magrana, 2022.
-
Herreras, Enrique. Lo que la posverdad esconde: medios de comunicación y crisis de la democracia. Barcelona: MRA Editores, 2021.
-
Lakoff, George. No pensis en un elefant: llenguatge i debat polític. Barcelona: Viena, 2008.
-
Lakoff, George. No pienses en un elefante: lenguaje y debate político. Barcelona: Península, 2017.
-
Lozao, Irene. Son molinos, no gigantes: cómo las redes sociales y la desinformación amenazan nuestra democracia. Barcelona: Península, 2020.
-
Magallón Rosa, Raúl. Unfaing news: cómo combatir la desinformación. Madrid: Pirámide, 2019.
-
Mayos Solsona, Gonçal (i altres). La sociedad de la ignorancia. Barcelona: Península, 2011.
-
Moreno Bobadilla, Angela (i altres). Fake news, desinformación y otros desórdenes informativos. Madrid: Fragua, 2022.
-
Picón, Joel. El arte de la desinformación: estudio de la comunicación e información digital contemporánea. Barcelona: Autografía, 2022.
-
Ramonet, Ignacio. La era del conspiracionismo: Trump, el culto a la mentira y el asalto al Capitolio. Buenos Aires: Siglo XXI, 2022.
-
Rid, Thomas. Desinformación y guerra política: historia de un siglo de falsificacions y engaños. Barcelona: Crítica, 2021.
-
Serrano, Pascual. Desinformación: cómo los medios ocultan el mundo. Barcelona: Península, 2020.
-
Stengel, Richard. Guerras de la información : cómo perdimos la batalla de la desinformación y qué podemos hacer en el futuro. Barcelona: Roca editorial, 2021.
Dia i hores:
Dijous de 18:00 a 20:00 hores
Hores lectives:
30 hores
Calendari:
octubre: 17, 24
novembre: 7, 14, 21, 28
desembre: 5, 12, 19
gener: 9, 16, 23
febrer: 6, 13
Idioma:
Català
Lloc:
Espai Can Pepito Maco
Mestre J.Jambert, 4
08348 Cabrils
Ponent:
Lluís Soler Alsina: Professor tutor de la UNED Sènior
Tornar a assignatures Sènior
Per a més informació al centre:
OAC
C/Domènec Carles, 1
08348 – Cabrils
93 753 96 60
infocabrils@barcelona.uned.es