Select Page

Saló de l’Ensenyament

Saló de l’Ensenyament

Ubicació

Fira de Barcelona
Recinte de Montjuïc
Av. Reina Maria Cristina, s/n
08004 Barcelona

Obrir en Google Maps

Dates | Horaris

  • Dimecres 26 al Divendres 28: 09.00 – 19.00
  • Dissabte 29: 09.00 – 20.00
  • Diumenge 30: 09.00 – 14.00

La UNED torna a participar en el Saló de l’Ensenyament del 26 al 30 de març.

Som la universitat pública on tu decideixes què estudiar, quan i on. La nostra metodologia combina l’ensenyament en línia amb l’acompanyament presencial, a través dels 84 centres que tenim nacionals i internacionals, cosa que permet als estudiants canviar de lloc de residència sense haver de traslladar el seu l’expedient. A Catalunya tenim centres a Barcelona, Cervera, Girona, la Seu d’Urgell i Tortosa, a més de 8 aules a les províncies de Barcelona i Girona. Coneix la nostra àmplia oferta de títols oficials amb 30 graus sense nota de tall, 23 microtítols, que podràs acabar en un sol any, més de 80 màsters universitaris i 20 programes de doctorat. També pots obtenir dues titulacions de grau afins cursant entre 42 i 120 ECTS addicionals als crèdits del primer grau seguint els itineraris que et proposem als nostres Graus Combinats. Des d’accés a la universitat per a estudiants internacionals i majors de 25, 40 o 45 anys, la UNED et permet ampliar la teva formació amb més de 800 titulacions de Formació Permanent, 16 idiomes oficials i un ampli ventall de propostes d’Extensió Universitària. 

Ens trobaràs al  Pavelló 1 , Nivell 0 , Carrer F , Estand 634

T’hi esperem

Més informació al Centre:

UNED Barcelona
Av. Rio de Janeiro, 56-58
08016 Barcelona
93 396 80 59
activitats@barcelona.uned.es

Club de lectura: La llamada. Un retrato

Club de lectura: La llamada. Un retrato

La llamada. Un retrato

Inici » Arxius de març 2025

Aquest mes llegim:

La llamada. Un retrato de Leila Guerriero

Per què hem triat aquest llibre?

  • Perquè és un llibre inclassificable i magnífic com ho demostren las crítiques rebudes des de la seva aparició.
  • Perquè ens agrada proposar-vos llibres que ens interroguin sobre el món que vivim i ens plantegin qüestions importants com la llibertat, la maldat, la capacitat de supervivència.
  • Perquè és un excel·lent exercici periodístic que, no obstant això, esdevé pura literatura pel tractament, pel tema, per com de cuidada està la forma d’abordar la història, terrible, que ens explica.
  • Perquè és una història de supervivència vital i emocional.
  • Perquè ens enfronta als nostres prejudicis a la necessitat que tenim que el món s’ajusti al que nosaltres pensem.
  • Perquè és un llibre que resulta tant apassionant com la millor novel.la.

Un tastet....

Un tastet…

Empieza con un cántico en latín, en una terraza.
Hay viento la noche del 27 de noviembre de 2022 en Buenos Aires. La terraza corona un edificio de dos plantas que retiene una firme autoconciencia de su belleza con esa altanería refinada de las construcciones antiguas. Se llega a ella después de atravesar un corredor extenso cubierto de paneles de vidrio ensombrecidos por el hollín –un detalle que aporta humanidad, un defecto necesario– y subir una escalera, una ascensión virtuosa de mármol blanco. Inserta en el centro de la manzana, la terraza parece una balsa rústica rodeada por olas de edificios más altos. Todo luce atacado por una sequedad armónica, un ascetismo de diseño (lo que no es extraño puesto que dos de las personas que viven aquí son arquitectas): cañas indias, enredaderas, bancos largos, sillas plegables de lona, una banqueta con almohadones blancos. La mesa, de madera cruda, está debajo de una tela de media sombra que se agita con lo que fue primero brisa y ahora es un viento fresco que despeja el calor ingobernable del fin de la primavera austral. En la parrilla se cocinan a fuego lento morcillas, pollo, lomo. Cada tanto, uno de los dueños de casa, el fotógrafo Dani Yako, se acerca hasta allí para controlar la cocción. Está, como siempre, vestido de negro: chomba Lacoste, jeans. Hace algunos años tenía un bigote aparatoso. Ahora lleva barba corta, los mismos anteojos de marcos gruesos. Al volver a la mesa le basta con escuchar dos o tres palabras para reinsertarse en la conversación. Es normal: conoce a casi todas las personas que están allí desde 1969, cuando tenía trece años.
–Me dijeron que en la presentación del libro estuvo la Royo –dice Yako.
–¡Cómo no nos avisaste! –dice Débora.
–Yo no la vi –dice Silvia Luz.
Alba dice, algo indiferente:
–Yo tampoco.
No dicen nada ni Laura ni Julia, la mujer y la hija de Yako –las arquitectas, que ya deben haber escuchado hablar de la Royo en otras cenas como esta–, ni Silvia ni Hugo.
–Bueno, me dijeron que estaba, yo no la vi –dice Yako, fingiendo ofuscación infantil, encogiéndose de hombros.
La presentación a la que alude es la de su último libro de fotos, Exilio, que reúne imágenes tomadas desde 1976 y hasta 1983, la mayor parte de ellas en España, en las que se ve a casi todas las personas que están en la terraza (y a otras que no están aquí). La presentación se hizo en una librería del barrio de Palermo llamada Los Libros del Pasaje el jueves 3 de noviembre de 2022, pocas semanas atrás. Royo es la profesora de latín del colegio secundario al que fueron todos ellos, que rondan la misma edad: sesenta y cinco años.
–Me hubiera gustado verla –dice Débora.
Entonces, como si el apellido Royo hubiera sido una clave, alguien –quizás Débora– entona la frase en latín: «Ut queant laxis / resonare fibris». Y Silvia Luz se suma: «Mira gestorum / famuli tuorum». Y Silvia: «Solve polluti / labii reatum». Y todos llegan al final –«Sancte Ioannes»– mientras golpean la superficie de la mesa con suavidad civilizada para que las botellas y los platos y las copas no terminen en el piso, siguiendo el compás de ese himno que cantaban en años en los que nada había sucedido, en los que todo estaba empezando, una bacteria larvada dentro de una matriz que iba a romperse en pedazos.
UT queant laxis
REsonare fibris
MIra gestorum
FAmuli tuorum
SOLve polluti,
LAbii reatum
Sancte Ioannes.
La traducción sería: «Para que puedan / exaltar a pleno pulmón / las maravillas / estos siervos tuyos / perdona la falta / de nuestros labios impuros / san Juan». Es el «Himno a san Juan Bautista», escrito por Pablo el Diácono en el siglo VIII. Sus versos comienzan con las notas musicales: re, mi, fa, sol. «Ut» es la forma antigua utilizada para la nota do.
–¡«Ut» –grita Débora– es do!

La primera vez que la vi fue en la foto de un periódico. Aunque estaba sentada sobre lo que parecía una tapa de cemento en mitad de un jardín frondoso, se notaba que era alta. El pelo rubio, por debajo de los hombros, enmarcaba un rostro sofisticado, esa clase de belleza felina que da, a algunas personas, el aspecto de una pieza delicada un poco salvaje. Usaba el flequillo insolente que solían usar muchachas de otra época. Le calzaba ese sustantivo: muchacha. Aparentaba muchos años menos de los que se deducían del artículo: sesenta y cuatro. Vestía una prenda de mangas largas color azul, jeans ajustados, sandalias de taco chino con suela de yute. Era delgada, con una voluptuosidad natural. Estaba allí ostentando el desparpajo de quien se ha sentado en el piso muchas veces sin perder el tipo. Miraba hacia arriba. La foto trasuntaba un clima a la vez fértil y amenazador, sumergida en una luz acuática que le daba la cualidad de un sueño (ella se arrepintió de haberse fotografiado allí, en ese jardín demasiado identificable, porque alguno de «estos tipos» podía ubicarla y hacerle pasar «un susto, un mal rato»). Llamaban la atención las manos grandes, compactas, rudas, una música muy fuerte para el resto del conjunto, más sutil. No se le veían los ojos, pero son azules. El título de la nota, firmada por Mariana Carbajal y publicada el 27 de marzo de 2021 en el diario argentino Página/12, decía: «El secuestro de Silvia Labayrú. La llegada a la ESMA y el parto en cautiverio». Tenía un error, y era el acento: su apellido es Labayru, no Labayrú. Pero el día en que leí la nota –edición en papel, era domingo– yo no sabía quién era esa mujer, ni estaba interesada en la ortografía de un texto en el que ella empezaba diciendo: «El 29 de diciembre de 1976, con 20 años, embarazada de cinco meses, me llevaron […] a la ESMA […] al sótano, donde torturaban en una salita […], en un lugar famoso que llamaban “La avenida de la felicidad”. Ahí fui interrogada, torturada durante un tiempo. […] me tuvieron catorce días [escuchando] día y noche sin parar los alaridos de los compañeros que pasaban por las otras salas de tortura». La periodista aclaraba que la evocación pertenecía a «Silvia Labayrú, ex integrante de Montoneros, sobreviviente de ese centro clandestino de detención», la ESMA, donde había permanecido secuestrada un año y medio.

Data:

27 de març de 18:00 a 19:00 hores

Idioma:

Català

Lloc:

UNED Barcelona
Av. Rio de Janeiro, 56-58
08016 – Barcelona

Coordina l’activitat:

Glòria López Forcén

Espai on es realitza:

Aula 6

Aquesta activitat (gratuïta) requereix inscripció prèvia:

Més informació al Centre:

UNED Barcelona Av. Rio de Janeiro, 56-58 08016 Barcelona 93 396 80 59 activitats@barcelona.uned.es

El Histórico Siglo XX: del mundo de Entreguerras a la Segunda Guerra Mundial (1920-1945)

El Histórico Siglo XX: del mundo de Entreguerras a la Segunda Guerra Mundial (1920-1945)

El segle XX és un segle especialment històric, que ha vingut anticipat per un segle XIX intens i que ha marcat un trepidant segle XXI. Aquesta assignatura es centra en dues dècades i mitja plenes de controvèrsies, conflictes i confrontacions sorprenents: els “feliços anys 20”, els “infeliços anys 30”, el major crack borsari de la història del Capitalisme i el final de la Segona Guerra Mundial. Res va ser igual als anys precedents i res va tornar a ser igual tampoc en els anys posteriors. I durant aquestes dues dècades i mitja el món va convulsionar com mai abans per a donar lloc a una nova guerra mundial després de la II Guerra Mundial: la Guerra Freda. Aquesta III Guerra Mundial, de fet, va venir preparada any a any per les convulsions i conflictivitats d’aquests anys.

PROGRAMA

 1. Dels Acords de Pau de París a la gran crisi borsària: 1920-1929.
2. El crack de 1929: el major cop a l’economia capitalista.
3. Els totalitarismes alçats: 1922 Mussolini, 1924 Stalin i 1933 Hitler.
4. Les causes i esclat de la II Guerra Mundial.
5. Desenvolupament de la II Guerra Mundial i genocidi nazi.
6. La fi de la II Guerra Mundial i el passo a una nova era.

Bibliografia

JONES, M.A., Historia de Estados Unidos (1607-1992), Ed. Cátedra, Madrid, 1996.

HOBSBAWM, E., Historia del siglo XX, 1914-1991, Ed. Crítica, Madrid, 2001.

HOBSBAWM, E., Guerra y paz en el siglo XXI, Crítica, Madrid, 2007.

HOWARD, M., ROGER, W. (eds.), Historia Oxford del siglo XX, Planeta, Barcelona, 1999.

PALMER, R., COLTON, J., Historia Contemporánea, Akal Textos, Madrid, 1980.

 

Dia i hores:

Dilluns de 16:00 a 17:30 hores

Hores lectives:

9 hores

Calendari:

març: 31
abril: 7 i 28
maig: 5, 12 i 26

Preu matrícula:

30€

 

Idioma:

Castellà

Modalitat virtual

Servei tècnic virtual: 93 606 56 92

Ponent:

Xavier Garí de Barbarà: Professor tutor de la UNED Sènior

Inscripcions:

Devolució de l’import de la inscripció: es farà la devolució de l’import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per a qualsevol altra mena de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada.

Tornar a activitats i cursos

Per a més informació al centre:

UNED Barcelona
Avinguda Rio de Janeiro, 56-58
08016 – Barcelona
activitats@barcelona.uned.es

 

Vides d’art: Viatge a l’art del món antic

Vides d’art: Viatge a l’art del món antic

Explicarem l’origen de l’art al món antic, començant pel paper de l’art a l’antic Egipte i més especialment en el del passat grecoromà. Descobrirem les increïbles històries de l’origen de l’art segons els antics. L’origen de la pintura, la competició entre pintors, els colors i tècniques. L’escultura des d’Egipte al món grec, l’obra dels grans escultors grecs, el color perdut de les escultures… Tot un viatge per la història a través de l’art.

PROGRAMA

1. L’art a l’antic Egipte. El cos humà tal com el veien els egipcis. Els artistes dels faraons. Un art amb pocs canvis durant segles?
2. Arquitectura faraònica. Piràmides, temples i tombes al país dels faraons.
3. Viatge a l’escultura grega. La creació de l’ideal de bellesa del cos pels grecs. Herència egípcia, el nu, l’escultura arcaica, clàssica i hel·lenística.
4. Segons diu Plini… L’origen de la pintura, els pintors i artistes del món antic, gustos i modes a ulls d’un savi romà.
5. Escultures i retrats a l’antiga Roma. Del record domèstic als difunts al fòrums de tot l’imperi.
6. Roma, dels maons al marbre. Un món urbà i de colors. L’herència de l’art romà després de Roma.

Bibliografia

VALDESOGO MARTÍN, Rosa Mª; El arte egípcio Ed. Dilema. 2011.
MENÉNDEZ, Gema; El artista en el antiguo Egipto Ed. Dilema. 2019.
WILKINSON, Richard; The Temples of Ancient Egypt Ed. Thames&Hudson, 2000.
ROBERTSON, Martin; El arte griego: introducción a su historia. Ed. Alianza Forma, 1997.
SANCHEZ FERNÁNDEZ, Carmen; La invención del cuerpo Ed. Siruela.2015.
PLINIO, Textos de historia del arte. Ed. Esperanza Torrego. 2001.
LANE FOX, Robin; El mundo clásico. Ed. Crítica, 2010.
ONIANS, John; Arte y pensamiento en la época Helenística Ed. Alianza Forma, 1996.
ZANKER, Paul; Augusto y el poder de las imágenes. Ed. Alianza Forma, 1992.
VITRUVIO; Los diez libros de arquitectura. Ed. Alianza forma, 1997.

Dia i hores:

Dimarts de 16:00 a 17:30 hores

Hores lectives:

9 hores

Calendari:

abril: 1, 8, 22 i 29
maig: 6 i 13

Preu matrícula:

30€

 

 

Idioma:

Català

Modalitat virtual

Servei tècnic virtual: 93 606 56 92

Ponent:

Julio Villar Robles: Professor tutor de la UNED Sènior

 

Inscripcions:

Devolució de l’import de la inscripció: es farà la devolució de l’import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per a qualsevol altra mena de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada.

Tornar a activitats i cursos

Per a més informació al centre:

UNED Barcelona
Avinguda Rio de Janeiro, 56-58
08016 – Barcelona
activitats@barcelona.uned.es

 

Introducción a la Egiptología II. La vida de los antiguos egipcios.

Introducción a la Egiptología II. La vida de los antiguos egipcios.

Més enllà dels faraons, piràmides, déus i temples, els autèntics protagonistes de la història egípcia són ells, els egipcis i egípcies. Pagesos, pescadors, artesans, funcionaris, militars, sacerdots i sacerdotesses, tots ells van viure a la vora del Nil. En aquest segon curs aprendrem més sobre com vivien, com eren les seves cases, com vestien, es maquillaven, que menjaven i que bevien, com eren els seus treballs, famílies i la seva vida quotidiana.

PROGRAMA

1. Treballant la Terra negra. El calendari agrícola, els pagesos, el control de les crescudes, la ramaderia, viticultura, el lli, el papir i la pesca.
2. Sacerdots, treballant per als déus i fent les vegades de sobirans. Arquitectes i constructors. El treball en mines i pedreres.
3. Fes-te escriba! Escribes, funcionaris, supervisors, monarques i visirs.
4. Grans esposes reals, reines, princeses, concubines, la Casa Jeneret, adoratrius, pageses i mestresses de casa. Les dones de l’antic Egipte.
5. Pa demi (Deir el-Medina) i Aten. La vida en els poblats d’artesans del faraó. La primera vaga de la història.
6. La vida quotidiana. Menjar, beure, vestir, viure i morir en l’antic Egipte.

Bibliografia

JAMES, T.G.H; El pueblo egípcio. La vida cotidiana en el imperio de los faraones. Ed. Crítica. Barcelona, 2003.
TOSI, M y NICOLA, M.T; Vita quotidiana nel villagio operario di Deir el Medina. Ed. La mandrágora 2003.
LESOPO, E. y TOSI, M; Vivere nell’Antico Egitto Ed. Giunti 2003
KEMP, Barry; El Antiguo Egipto. Tres mil años de historia. Ed. Crítica. Barcelona, 2015.
KEMP, Barry; 100 jeroglíficos. Introducción al Antiguo Egipto. Ed. Crítica. Barcelona, 2006
KEMP, Barry; El Antiguo Egipto. Anatomía de una civilización. Ed. Crítica. Barcelona, 2008.
SHAW, Ian; Historia del Antiguo Egipto. Oxford. Ed. La Esfera de los libros. 2010.
ARMOUR, Robert A; Dioses y mitos del Antiguo Egipto. Alianza. 2014.
IKRAM, Salima; Antiguo Egipto. Introducción a su historia y cultura. Ed. Almuzara, 2021.
PADRÓ, Josep; Historia del Egipto Faraónico. Alianza, 2019.

Dia i hores:

Dimecres de 16:00 a 17:30 hores

Hores lectives:

9 hores

Calendari:

abril: 2, 9, 23 i 30
maig: 7 i 14

Precio matrícula:

30€

 

Idioma:

Castellà

Modalitat virtual

Servei tècnic virtual: 93 606 56 92

Ponent:

Julio Villar Robles: Professor tutor de la UNED Sènior

 

Inscripcions:

Devolució de l’import de la inscripció: es farà la devolució de l’import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per a qualsevol altra mena de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada.

Tornar a activitats i cursos

Per a més informació al centre:

UNED Barcelona
Avinguda Rio de Janeiro, 56-58
08016 – Barcelona
activitats@barcelona.uned.es