Select Page

La nutrició és una àrea en constant evolució que avança cada dia, gràcies als nous coneixements que ens ofereixen els estudis que es fan i les evidències científiques que aquests ens mostren.

Les investigacions actuals han demostrat una estreta relació entre una mala alimentació i el risc a desenvolupar certes malalties cròniques; per tant, quan parlem de bons hàbits i alimentació saludable, l’objectiu és afavorir un bon estat de salut, amb una alimentació òptima segons les nostres necessitats fisiològiques i el nostre moment vital.

Conèixer els aliments, els seus nutrients i com consumir-los, ens donarà aquelles eines necessàries per decidir millor sobre com ens hem d’alimentar per estar bé.

En aquesta assignatura veurem informacions i conceptes actualitzats amb propostes rellevants tant a nivell teòric com pràctic.

PROGRAMA

1. Introducció:
• Presentació del curs
• Evolució de l’alimentació y fisiologia heretada
• Definició de conceptes bàsics
2. Mites alimentaris:
• Analitzar els mites alimentaris, que s’han anat mantenint amb el temps, i que les noves evidències científiques els han deixat obsolets
3. Micronutrients:
• Què són els hidrats de carboni, las proteïnes i els lípids
• D’on els obtenim i com els utilitza el nostre organisme
3
4. Micronutrients:
• Vitamines, minerals i oligoelements
• Essencials per a moltes funcions metabòliques
5. Grups d’aliments:
• Classificació i valor nutricional.
• Freqüència de consum dels diferents grups
6. Absorció de nutrients:
• Idees i tips per millorar la seva absorció
• Antinutrients
7. Models alimentaris:
• Tipus de dietes, piràmides nutricionals i modes
• Noves evidencies científiques en aquests models
8. Introducció als processos metabòlics:
• Digestió i absorció dels aliments
• Microbiota intestinal
9. Al·lèrgies, intoleràncies i patologies:
• Diferències entre al·lèrgies e intoleràncies i com abordar-les
• L’alimentació en la prevenció de malalties
• Sobrepès, obesitat i conducta alimentària
10. Envelliment:
• Mantenir-se jove a qualsevol edat
• Exercici i bons hàbits
11. Seguretat alimentaria:
• Mètodes de conservació
• Manipulació dels aliments i prevenció de toxi-infeccions alimentàries
• Estris més adequats
12. Taller d’etiquetatge:
• Pràctica per aprendre a interpretar les etiquetes de la gran oferta d’aliments que tenim a la nostra disposició. Màrqueting i publicitat enganyosa
13. Superaliments, aliments funcionals i suplements:
• Què són i com s’utilitzen
• Importància i valor nutricional
4
14. Planificació de menús:
• Aplicar el que hem après confeccionant menús saludables
• Càlcul de les necessitats energètiques personals

Bibliografia

Universidad de Barcelona. Tablas composición alimentos, edit. McGraw-Hill
Olga Cuevas. El equilibrio a través de la alimentación, edit. Autor-Editor (1999)
Jean Carpenter. Los alimentos medicina milagrosa, edit. Amat (2015)
Patrick Holford. Nutrición optima, ed. Robinbook (2010)
Jean Seignalet. La alimentación la tercera medicina, ed. RBA (2016)
Felipe Hernández. Antienvejecimiento con nutrición ortomolecular, edit. RBA (2015)
VVAA. Introducción a la nutrición humana, edit. Acribia (2005)
Jose Bello Gutierres. Calidad de vida,alimentos y salud humana, edit. Diaz de Santos (2013)
Jonathan Bailor. El mito de las calorías, edit. Paidós (2017)
Dr. David Permutter. Mas allá de tu cerebro, edit. Grijalbo (2017)
Xevi Verdaguer.Transforma tu salud, edit. Grijalbo (2017-2018)
Lara Lombarte y Yolanda Fleta. Las emociones se sientan a la mesa, edit. Comanegra (2017)
VVAA. Nutrición y dietètica clínica, edit. elsevier (2019)
Lucia Martinez. Vegetarianos con ciència, edit. Arcopres (2020)

Dia i hores:

Dimecres de 18:00 a 20:00 hores

Hores lectives:

30 hores

Calendari:

febrer: 12, 19 i 26
març: 5, 12, 19 i 26
abril: 2, 9 i 30
maig: 7, 14, 21 i 28
juny: 4

Idioma:

Català, castellà

Lloc:

UNED Sant Boi de Llobregat
Equipament municipal L’Olivera
Pl. Montserrat Roig, 1 1a planta
08830 Sant Boi de Llobregat

Professora Tutora:

Roser Masobé Pau

Tornar a assignatures Sènior

Per a més informació al centre:

UNED Sant Boi de Llobregat
Equipament municipal L’Olivera
Pl. Montserrat Roig, 1 1a planta
08830 Sant Boi de Llobregat
Tel. 93 654 53 33
info@santboi.uned.es