Catalunya guarda un patrimoni natural, notable i atenent la seva mesura de màxim nivell a escala europea. Això és, bàsicament, fruit de trobar-se situada enmig de rutes migratòries d’ocells (Escandinàvia-França-Catalunya-Àfrica) i de ratapinyades i, a més, per tenir els tres grans paisatges vegetals que hi ha a tot Europa (mediterrani, centre-europeu i boreu-alpí) que hostatgen sengles espècies, variades i diverses i que trobem des de prop del Pol Nord fins a Gibraltar. Més de 220 espècies d’ocells hi fan niu i més de 400 s’hi ha observat, més de 210 espècies de papallones, 30 espècies de ratapinyades i una cobertura forestal que ens situa en el top 3 de tot Europa són, tan sols alguns exemples d’una riquesa biològica sense parió a Europa.
PROGRAMA
2. LA VEGETACIÓ DE BARCELONA: xerrada sobre les plantes que conviuen amb els habitants de la capital del país, tant les dels ambients naturals (Collserola, Montjuïc, etc.), com les d’ambients més humanitzats (parcs i jardins urbans, eixides de les cases, teulades, arbres de carrers, erms i solars, etc. ). De la majoria d’espècies es parla dels seus usos tradicionals (medicinals, ornamentals, etc.) i d’altres curiositats (de quin continent provenen, quins animals es mengen els seus fruits, etc.).
3. FAUNA DE CATALUNYA: des de les papallones de dia fins a les ratapinyades, tot passant pels peixos, amfibis, rèptils, ocells i altres mamífers no alats com els llops, ossos, gats mesquers. La relació de la fauna amb l’espècie humana –literatura, llegendes, dites, caça, curiositats, etc.-, les adaptacions als seus hàbitats i la imitació dels cants dels ocells són aspectes notables de la conferència.
4. BIODIVERSITAT URBANA: “ELS ALTRES VEÏNS”, ANIMALS I PLANTES QUE CONVIUEN AMB NOSALTRES: xerrada sobre les plantes i els animalons que comparteixen diàriament la seva vida amb nosaltres i que, malgrat tot, són encara força desconeguts. Els falciots, els xoriguers, els dragonets, els ratolins, les paneroles, les formigues, els plàtans i els líquens són alguns dels protagonistes d’aquesta xerrada amanida amb els trets comuns dels ecosistemes urbans d’arreu del món.
5. OCELLS QUE VAN I VENEN, LES MIGRACIONS DELS OCELLS I L’EFECTE DEL CANVI CLIMÀTIC I DEL PAISATGE EN LLURS POBLACIONS: què hi ha al darrere de les migracions dels ocells? Per què ho fan? Com s’orienten? Quins tipus de migracions hi ha? Quina és l’espècie que va més lluny? I la més viatgera durant la seva vida? Com els afecta el canvi climàtic? I els canvis en el paisatge? Quines espècies augmenten a Catalunya? Quines són les que reculen? Xerrada sobre les migracions dels ocells i els canvis en la seva distribució territorial a Catalunya i a Europa arran del canvi climàtic i dels grans canvis en els usos del sòl.
6. DOS PROJECTES DE GESTIÓ POSITIVA DE LA FAUNA: EL PROJECTE ORENETES I LA REINTRODUCCIÓ DEL FALCÓ PELEGRÍ A BARCELONA: L’oreneta cuablanca (Delichon urbica) ha centrat un projecte de cens sense parió al món. S’explica com diferenciar les orenetes del país, la metodologia innovadora, els resultats obtinguts -40.000 nius censats anualment amb localització precisa i exacta- i de curiositats diverses -el poble amb més nius de Catalunya, l’edifici que aplega més nius, el poble amb més nius per habitant, etc.-. El falcó pelegrí (Falco peregrinus) era un nidificant habitual a Barcelona fins que a principis dels anys 70 del segle passat la darrera parella fou enverinada al niu. S’explica els trets bàsics de l’espècie, la metodologia emprada per recuperar-la de nou i, és clar, els resultats finals exitosos.
Bibliografía
Atles dels Ocells Nidificants de Catalunya (Institut Català d’Ornitologia, 2022)
Els rat penats de Catalunya (Flaquer, C. & Puig, X., Ed. Brau, 2012)
Dia i hora:
Dijous: de 16:00 a 17:30hores
Hores lectives:
9 hores
Calendari:
novembre: 7, 14, 21 i 28
desembre: 5 i 12
Idioma:
Català
Modalitat virtual
Servei tècnic virtual: 93 606 56 92
Ponent:
Pere Alzina i Bilbeny: Professor tutor de la UNED Sènior
Tornar a activitats i cursos
Per a més informació al centre:
UNED Barcelona
Avinguda Rio de Janeiro, 56-58
08016 – Barcelona
activitats@barcelona.uned.es