Select Page

Sobre la nostra taula no només hi posem nutrients. Hi servim històries, polítiques, injustícies o empoderament. Els nostres plats són la destinació final de tot tipus d’aliments. Alguns fan un circuit curt i d’altres fan un recorregut equivalent a tres voltes al món. Tots tenen una geografia particular, des del moment en que són llavor fins al plat, des del moment en que neixen fins la nostra cuina o el restaurant. Interessar-se per la seva biografia és comprendre el món actual: els gustos, les modes, els conflictes, la desigualtat. Interessar-se des de la geografia és identificar les connexions a nivell mundial, entendre la pèrdua de varietats o veure, arreu del planeta, emergir moviments locals.

Aquesta assignatura segueix el viatge de diferents aliments revelant la complexitat del sistema agroalimentari actual: des de les cadenes globals de producció i consum fins al km0 i la slow food. Revisarem estratègies polítiques i interessos que condicionen el que ens arriba a casa. També donarem veu a altres formes de produir i al paper essencial de la sobirania alimentària com a eina d’autonomia i emancipació, l’arrel de moviments i revolucions.

PROGRAMA

1. Introducció a les geografies de l’alimentació. Els mercats internacionals dels aliments.
2. Les guerres del blat
3. La llet i la ramaderia a Europa
4. Carn o peix?
5. La revolució «verda»
6. Un món desigual: fam i obesitat
7. Si el malbaratament alimentari fos un país…
8. L’alimentació com a recurs territorial patrimonial
9. Varietats en perill d’extinció
10. Menjars de festa
11. Aliments i temporades
12. Revolucions camperoles. La sobirania alimentària i el km0
13. Sortida a Mercabarna (pendent de confirmar la data). Entrada gratuïta
14. Alimentació sostenible
15. L’aigua

Bibliografia

Bak-Geller Corona, Sarah; Matta, Raul; de Suremain, Charles-Édouard (2020). Patrimonios alimentarios. Entre consensos y tensiones. IRD Éditions/Colsan.
Carson, R. (1962). Primavera silenciosa. Ed. Crítica.
Mies, M., & Shiva, V. (1997). Ecofeminisme: teoria, crítica i perspectives. Icaria.
Sekiguchi, Ryoko (2023). Nagori. La nostalgia por la estación que termina. Periférica.
Stanziani, Alessandro (2024). Les guerres du blé. Une éco-histoire écologique et géopolitique. La Découverte.
Vivas, E. (2014). El negocio de la comida. ¿Quién controla nuestra alimentación? Icaria.

Dia i hores:

Dilluns de 9:00 a 11:00 hores

30 hores lectives

Calendari:

febrer: 10, 17 i 24
març: 3, 10, 17 i 24
abril: 7 i 28
maig: 5, 12 i 26
juny: 16

 

Idioma:

Català i castellà

Lloc:

UNED Barcelona
Av. Rio de Janeiro, 56-58
08016 – Barcelona

Professora Tutora:

Inmaculada Díaz Soria​

Tornar a assignatures Sènior

Per a més informació al centre:

UNED Barcelona
Avinguda Rio de Janeiro, 56-58
08016 – Barcelona
senior@barcelona.uned.es