Alguna vegada has sentit que les ensenyances de la filosofia antiga poden oferir respostes als dilemes actuals? Aquesta assignatura de la UNED Sènior et convida a descobrir com les idees de la filosofia hel·lenística —desenvolupades fa més de dos mil anys per estoics, epicuris i escèptics— aporten solucions aplicables a la vida moderna.
Què té a veure l’hel·lenisme amb la vida actual? L’hel·lenisme fou una època de canvis profunds, on la filosofia es va convertir en una guia pràctica per aconseguir la felicitat, la pau mental i la saviesa en temps d’incertesa. Avui dia, enfrontem desafiaments personals, socials i ètics que, tot i ser diferents, s’assemblen en el sentit de recerca i adaptació. Igual que aleshores, avui busquem formes de gestionar l’estrès, comprendre el propòsit de les nostres accions i construir una vida plena. Per això, en aquest curs, intentant entendre i explicar millor el nostre present, explorem com les escoles hel·lenístiques inspiren el benestar emocional i la resiliència.
Els principis estoics, epicuris i escèptics ens ensenyen a desenvolupar la serenitat i a enfortir la capacitat d’afrontar adversitats, aplicant conceptes que van des de l’autosuficiència fins a l’agraïment i la percepció del canvi.
L’estudi de l’ètica pràctica dut a terme durant el període hel·lenístic ens ajuden a situar l’ésser humà concret al centre de la seva reflexió. Això la converteix en una eina ideal per a aquells que cerquen un sentit de propòsit, alineant valors i accions en el seu dia a dia.
En el darrer bloc de l’assignatura, treballarem el neoplatonisme i la recerca de la transcendència, per comprendre la perspectiva sobre la dimensió espiritual i ètica que proposa l’hel·lenisme tardà, el qual ens invita a reflexionar sobre el nostre lloc en el cosmos i la nostra relació amb allò transcendental en un món cada cop més orientat al rendiment i la immediatesa.
PROGRAMA
1. Introducció a l’Hel·lenisme i Context Històric
Contingut: Definició d’hel·lenisme, context històric i transició entre Grècia Clàssica i període hel·lenístic. Introducció a la filosofia com a recerca de saviesa i ètica personal.
2. Orígens de l’Estoïcisme: Zenó de Citi i l’Estoïcisme Primerenc
Contingut: Fonaments de l’estoïcisme, influència de Zenó i la importància de la raó i la naturalesa en la vida quotidiana.
3. Principis Estoics: Raó i Natura
Contingut: Aprofundiment en la doctrina estoica de viure en harmonia amb la natura i la raó. Anàlisi de com aquests principis es poden aplicar a la vida moderna.
4. Ètica Estoica: L’Art de la Resiliència
Contingut: Estoïcisme pràctic, el concepte d’apatheia (absència de passions pertorbadores) i la seva rellevància per a la resiliència moderna.
5. L’Epicureisme: Epicur i la Cerca del Plaer Racional
Contingut: Introducció a la filosofia epicúria, el concepte de plaer (hedoné) i el rebuig de la religió com a font de por.
6. Felicitat i Serenitat a l’Epicureisme
Contingut: Anàlisi de la felicitat i la tranquil·litat (ataraxia) a l’epicureisme. Estratègies per reduir la por i ansietat.
7. Comparació entre Estoïcisme i Epicureisme
Contingut: Contrastos i punts en comú entre estoïcisme i epicureisme quant a ètica, felicitat i maneig de les emocions.
8. L’Escepticisme: Pirró i la Cerca de la Impertorbabilitat
Contingut: Introducció a l’escepticisme, els seus fonaments i el concepte d’epoché (suspensió del judici).
9. La Pràctica Escèptica: El Valor del Dubte
Contingut: Aplicació de la suspensió del judici a la vida moderna com a mitjà per reduir l’estrès i les decisions impulsives.
10. La Filosofia Hel·lenística i la seva Rellevància Ètica
Contingut: La filosofia com a teràpia de vida a l’hel·lenisme. Comparació entre la filosofia hel·lenística i les teràpies modernes.
11. Neoplatonisme: Orígens i Desenvolupament
Contingut: Introducció al neoplatonisme, enfocament de Plotí i la seva influència a l’espiritualitat de l’època.
12. L’U i el Bé al Neoplatonisme
Contingut: Estudi de la concepció de “Un” i la seva interpretació de la recerca d’un sentit transcendental a la vida.
13. Neoplatonisme i Religió a l’Època Hel·lenística Tarda
Contingut: Connexions entre neoplatonisme i religiositat hel·lenística. Transició del paganisme a l’espiritualitat cristiana.
14. Aplicacions Modernes de la Filosofia Hel·lenística
Contingut: Revisió de com els conceptes de l’estoïcisme, epicureisme i escepticisme s’apliquen a la psicologia positiva, el mindfulness i les filosofies pràctiques actuals.
15. Reflexió Final i Debat
Contingut: Revisió dels conceptes apresos i debat sobre l’impacte de la filosofia hel·lenística actualment. Conclusions i perspectives futures d’investigació.
Bibliografia
Marco Aurelio, Meditaciones, Alianza, Madrid, 2007
Epicur (M. Jufresa; M. Camps; F. Mestre), Obras, Tecnos, Madrid 2008
Sexto Empírico, Esbozos pirrónicos, Gredos, Madrid, 2002
Pierre Hadot, Philosophy as a way of life: ancients and moderns, Chichester, West Sussex, U.K, 2013
Mª José. Hernández Espinosa, Epicuro / Séneca: Leyendo Carta a Meneceo / la Vida Feliz, Universidad de València Servicio de Publicaciones, Valencia, 2012.
Werner Jaeger, El cristianismo primitivo y paideia griega, FCE, Madrid, 2004
Diógenes Laercio, Vidas y opiniones de los filósofos ilustres, Alianza Editorial, Madrid, 2022
Salvador Más Torres, Epicuro, epicúreos y el epicureísmo en Roma, UNED, Madrid, 2018
Martha C. Nussbaum, La terapia del deseo. Teoría y práctica en la ética helenística, Paidós, 2003
Plotino, Enéadas, Gredos, Madrid, 2002
Giovanni Reale, Historia de la filosofía, Herder, Barcelona, 2010.
Dia i hores:
Dimecres: de 9:00 a 11:00 hores
30 hores lectives
Calendari:
febrer: 12, 19 i 26
març: 5, 12, 19 i 26
abril: 2, 9, 23 i 30
maig: 7, 14 i 28
juny: 11
Idioma:
Castellà
Lloc:
UNED Barcelona
Av. Rio de Janeiro, 56-58
08016 – Barcelona
Professora Tutora:
Belén González Barros
Tornar a assignatures Sènior
Per a més informació al centre:
UNED Barcelona
Avinguda Rio de Janeiro, 56-58
08016 – Barcelona
senior@barcelona.uned.es