Select Page

“Arribarà el dia en què als nens de les escoles públiques se’ls ensenyarà pràcticament tot amb emocionants pel·lícules. Definitivament, no se’ls tornarà a obligar a llegir història mai més.” (D.W. Griffith, 1915)

Polèmiques paraules del gran director nord-americà, reconegut fundador del llenguatge cinematogràfic, que ens serveixen d’invitació a una proposta pensada a parts iguals per als amants del cinema i de la història. Un curs on visualitzarem prop d’un centenar de fragments breus (d’entre 3 i 5 minuts) de grans pel·lícules de tota època i condició de realització: des del primer cinema mut a la més actual animació digital. La força expressiva del cinema més divers (d’aventures, bèl·lic, romàntic, biòpic, musical, social, d’autor) ens permetrà contextualitzar el desenvolupament de la Baixa Edat Contemporània, l’apassionant període històric que marca el trànsit del segle XIX al XX.

PROGRAMA

Les cinc dècades que van des de 1870 a 1918 van esdevenir el cant del cigne de la Vella Europa vuitcentista, una època plena de grans transformacions econòmiques, polítiques i socials en l’eix Londres-París-Viena-Sant Petersburg: des de la Segona Revolució Industrial i l’ascens del moviment obrer fins a la Revolució Russa, passant pel repartiment colonial, la configuració dels grans imperis europeus i l’albirament de noves potències internacionals: els Estats Units, la URSS i el Japó. Un curs que ens proposa una aproximació cinematogràfica a la història política i cultural de la Belle Epoque, aquells llunyans temps de la Pau Armada i a la seva fatídica culminació durant la sagnant Gran Guerra (1914-18) que va obrir de bat a bat les portes del segle XX.

Les 15 sessions del curs desenvoluparan el següent temari i continguts històrics:
1) Gran capitalisme industrial: economia global i moviment obrer.
2) Desfilades i banderes: Nacionalisme, Imperialisme i Pau Armada.
3) Aquella Belle Epoque: el paradís perdut anterior a la Gran Guerra.
4) La Primera Guerra Mundial (1914-1918) i la Revolució Russa.
5) El cinema canvia la Història: el naixement del 7è Art.

Bibliografia

Breu, Ramon: La historia a través del cine. Editorial Graó. Barcelona, 2012.
Bueno Urritzelki, Mikel: “La revolución rusa en el cine: un anàlisis comparativo”. FilmHistoria Online, Vol. 29, núms. 1-2 (2019).
Caparros Lera, José María: 100 películas sobre historia contemporánea. Alianza editorial. Madrid, 1997.
Claramonte, Jordi: Desacoplados. Estética y política del Western. Papel de Fumar Ediciones, Madrid, 2011.
Coro Rubio, Pobes: La historia a través del cine. Estados Unidos: una mirada a su imaginario colectivo. Servicio Editorial de la Universidad del País Vasco, Bilbao, 2010.
Ferro, Marc: Historia contemporánea y cine. Ariel Historia. Barcelona, 1995.
García, María Ángeles: Vidas de mujer que el cine cuenta. Machado Libros, Pensamiento. Madrid, 2020.
Gubern, Roman: Historia del cine. Editorial Lumen. Barcelona, 1989.
Herederos, Carlos i Fernández, Joxean (coords.): De Lumière a Kaurismaki: La clase obrera en el cine. Donostia Kultura, San Sebastián, 2014.
Hobsbawn, Eric: La era del imperio, 1875-1914. Editorial Crítica, Barcelona, 2001.
Monterde, José Enrique; Selva Masoliver, Marta i Solà Arguimbau, Anna: La representación cinematográfica de la historia. Akal. Barcelona, 2002.
Romero, Emilio G.: La primera guerra mundial en el cine. El refugio de los canallas. T&B Editores, Madrid, 2013.
Tuchman, Barbara W: La torre del orgullo. Una semblanza del mundo antes de la Primera Guerra Mundial. Grup Editorial, 62, Barcelona, 2015.
Valero Martínez, Tomás: La Historia de España Contemporánea vista por el cine. Colección Film-Historia, 13, Universitat de Barcelona, 2010.

Dia i hores:

Dijous de 18:00 a 20:00 hores

Hores lectives:

30 hores

Calendari:

octubre: 10, 17, 24, 31
novembre: 7, 14, 21, 28
desembre: 5, 12, 19
gener: 9, 16, 23, 30

Idioma:

Català

Lloc:

UNED Cornellà de Llobregat
Centre Cultural García Nieto
C/Mossen Andreu, 15, 3a planta
08940 Cornellà

Ponent:

Xesco Montañez Zarcero: Professor tutor de la UNED Sènior

Inscripcions:

Devolució de l’import de la inscripció: es farà la devolució de l’import per motius imputables al Consorci, per manca de matrícula, i per a qualsevol altra mena de devolució caldrà presentar la petició degudament justificada.

Tornar a assignatures Sènior

Per a més informació al centre:

UNED Cornellà de Llobregat
Centre Cultural García Nieto
C/Mossen Andreu, 15, 3a planta
08940 Cornellà
info@cornella.uned.es