Select Page

Amb aquesta assignatura fem un pas més enllà en l’àmbit de la nutrició, oferint-te una experiència enriquidora que transformarà la teva relació amb l’alimentació. Explorarem junts la història i els fonaments essencials de la nutrició, proporcionant-te eines pràctiques per adoptar hàbits saludables. Aprendrem a planificar dietes equilibrades que satisfacin les necessitats nutricionals, comprendrem l’impacte dels nutrients en la salut i descobrirem estratègies per prevenir malalties en l’edat adulta.

A més, desenvoluparem habilitats per preparar menjars saludables i sostenibles, promovent pràctiques respectuoses amb el medi ambient. Explorarem des dels conceptes bàsics fins a estratègies avançades per cuidar la salut a través de l’alimentació, integrant aquests coneixements a la vida diària de manera efectiva.

PROGRAMA

1. Història de l’alimentació i conceptes bàsics.
2. Fonaments de la nutrició: macronutrients i micronutrients.
3. Metabolisme i nutrició en adults.
4. Planificació de menús, etiquetes i compra intel·ligent.
5. Sistema digestiu saludable.
6. Nutrició en la prevenció de la diabetis.
7. Estratègies nutricionals per a la salut cardiovascular.
8. Sistemes d’alimentació sostenible.

Bibliografia

Aranceta Bartrina, J., Arija Val, V., Maíz Aldalur, E., Martínez de Victoria Muñoz, E., Ortega Anta, R. M., Pérez-Rodrigo, C., … & de Nutricion Comunitaria, S. E. N. C. (2016). Guías alimentarias para la población española (SENC, diciembre 2016); la nueva pirámide de la alimentación saludable. Nutrición hospitalaria, 33(Suppl 8), 1-48.

Gil, Á., Sociedad Española de Nutrición Parenteral y Enteral., Fundación Iberoamericana de Nutrición, Sociedad Española de Nutrición Parenteral y Enteral., y Fundación Iberoamericana de Nutrición. (2017). Tratado de nutrición (3a edición). Editorial Médica Panamericana.

de Luis Román, D. A., Guerrero, D. B., & Luna, P. P. G. (Eds.). (2010). Dietoterapia, nutrición clínica y metabolismo. Ediciones Díaz de Santos.

Madrid Vicente, A. (2021). Bromatología : ciencia de los alimentos (Primera edición). Madrid Vicente.

Moreiras-Varela, O. (2009). Tablas de composición de alimentos (13a ed.). Pirámide.

Soares, P., Almendra-Pegueros, R., Benítez Brito, N., Fernández-Villa, T., Lozano-Lorca, M., Valera-Gran, D., & Navarrete-Muñoz, E. M. (2020). Sistemas alimentarios sostenibles para una alimentación saludable. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética, 24(2), 87-89.

Zhou, B., Perel, P., Mensah, G.A. and Ezzate, M. (2021). Global epidemiology, health burden and effective interventions for elevated blood pressure ans hypertension. Nature Reviews. Cardiology, 18, 785-802.

Dia i hores:

Dijous de 9:00 a 11:00 hores

30 hores lectives

Calendari:

febrer: 13, 20 i 27
març: 6, 13, 20 i 27
abril: 3, 10 i 24
maig: 8, 15 i 29
juny: 12 i 19

 

Idioma:

Català

Lloc:

UNED Barcelona
Av. Rio de Janeiro, 56-58
08016 – Barcelona

Professora Tutora:

Silvia Campo Fernández

Tornar a assignatures Sènior

Per a més informació al centre:

UNED Barcelona
Avinguda Rio de Janeiro, 56-58
08016 – Barcelona
senior@barcelona.uned.es